Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

Arkiv för januari 2009:

Först mikroblogg, nu nanoblogg

Mikrobloggande är verkligen ett hett ämne just nu. Det går ut på att med max 140 tecken delge sin omgivning något.

Nu har en ny tjänst tillkommit som tar det hela ett steg längre - att med enbart ett ord förmedla något.

Nanoblogg.se kan du nu registrera dig och börja nanoblogga.

Vad tror ni om det? Är ettordskommunikation möjligt?

Så migrerar du från FeedBurner till Google

FeedBurner är en populär tjänst för att få statistik på sina flöden, exempelvis RSS-flöden. Sommaren 2007 köptes FeedBurner upp av Google och nu flyttar Google över alla FeedBurner-konton till Google-konton. Jag visar dig hur du migrerar över till Google innan det är för sent.

Feedburner 2 Google

Flytta innan det är för sent

Google säger att alla FeedBurner-konton flyttas över till Google-konton och det ska vara klart till 28 februari. De konton som inte migrerats över till dess kommer att visa ett 404- eller 303-felmeddelande. Om man migrerar över så kommer den gamla FeedBurner-adressen att peka på den nya i stället.

Så här migrerar du

 1. Logga in på FeedBurner och klicka på länken Move your account now.
  Move your account now
 2. I nästa steg, välj ett Google-konto du vill migrera till eller skapa ett nytt och välj sedan Next.
  Move feeds
 3. I nästa steg ska alla dina flöden listas. Tryck på Move feeds och vänta tills körningen är klar.
  Move feeds
 4. Klart! När migreringen är klar ser du nedanstående:
  Success!
  Du kan inte längre logga in till ditt gamla FeedBurner-konto efter migreringen. Däremot kan du hantera dina feeds på http://feedburner.google.com.
 5. Den nya adressen till flödet blir http://feeds2.feedburner.com/namn. Du kan även använda ditt eget domännamn för hanteringen, mer om det kan du läsa under MyBrand.

Dubbelkolla nya flödet och hjälp

Det är en god idé att dubbelkolla så att det nya flödet ser ut som det gamla och att alla länkar och bilder blev korrekta.

Får du problem med migreringen kan du vända dig till FeedBurner Help Group.

Googles uppdaterade sekretesspolicy

Google in operationJag har tidigare skrivit om RSS-läsare och varför jag inte vill använda Google Reader. Det har med integritet att göra.

Jag använde Googles produkter flitigt för några år sedan, men började använda andra tjänster i stället när Google började samla in data om mig och hur jag använde deras verktyg. Google menade att de genom att samla in data om sina användare och hur användarna använde Googles tjänster, så kunde Google skräddarsy tjänsterna så att de än bättre passade den specifika användaren. Det gick jag inte med på.

Google har nyligen uppdaterat sin sekretesspolicy

Jag tycker att Googles sekretesspolicy på svenska är illa nog. Nu har Google uppdaterat sekretesspolicyn och det den talar om, är att Google må samla in information om hur du använder deras tjänster.

Jämför cachen med nya sekretesspolicyn:

Cache:

When you access Google services, our servers automatically record information that your browser sends whenever you visit a website. These server logs may include information such as your web request, Internet Protocol address, browser type, browser language, the date and time of your request and one or more cookies that may uniquely identify your browser.

Ny sekretesspolicy: (tillagd text i kursiv stil)

When you access Google services, our servers automatically record information that your browser sends whenever you visit a website. These server logs may include information such as your web request, Internet Protocol address, browser type, browser language, the date and time of your request and one or more cookies that may uniquely identify your browser. Also, in order to protect you from fraud, phishing, and other misconduct, we may collect information about your interaction with our services. Any such information we collect will only be used to detect and prevent fraud or other misconduct.

Enligt uppgifter ändrades sekretesspolicyn så sent som igår, på Data Privacy Day av alla dagar.

Skogaholms visar hur företag och sociala medier går till

Lotten köpte en Skogaholmslimpa och fick lite mer på köpet än tänkt, nämligen en korvbit i limpan. Hon kontaktade Skogaholms konsumentkontakt, som svarade henne direkt på bloggen.

Det är ett klockrent exempel på hur företag ska nyttja webben för att komma närmre konsumenten.

Använd Unlocker för att låsa upp filer och mappar

Har du någon gång fått detta felmeddelande när du försökt att radera eller byta namn på en mapp (eller en fil)?

Error deleting file or folder

Ett irriterande felmeddelande som gör att du måste felsöka vilken applikation som låser mappen du vill förändra.

Unlocker låser upp åt dig

Det går att komma runt problemet - genom att använda sig av Unlocker som lägger sig i högerklickmenyn:

Unlocker i högerklickmenyn

Genom att högerklicka på den aktuella mappen och välja Unlocker så kan du se vilket program som låser mappen du vill förändra:

Unlocker

I Unlocker får du en lista på program som låser den aktuella mappen och du kan välja vad du ska utföra för åtgärd. Unlock och Unlock All är kommandona du bör använda. Mycket smidigt och tidsbesparande!

Ladda ner Unlocker

Unlocker är gratis.

Ladda ner Unlocker

Resultatet av 24 Hour Business Camp

Jag skrev här om dagen om 24 Hour Business Camp, ett event som ska inspirera till företagande och som avslutades idag fredag.

De cirka 90 deltagarna skulle bygga drygt 50 webbtjänster24 timmar. Nu kan vi se resultatet:

Läs om tjänsterna och rösta på dem

Jag måste säga att det är ett flertal riktigt intressanta och genomtänkta tjänster som har tagits fram. Imponerande!

Använd Task List i Visual Studio för uppgiftshantering

I Visual Studio finns en inbyggd uppgiftshantering som är mycket användbar. När du programmerar kan du använda dig av kommentaren TODO för att spara uppgifter som du vill göra senare. Du kan även använda HACK och UNDONE. Så här:

// TODO: Improve cache performerance.
// HACK: This works for now but need adjustments before launch.
// UNDONE: Deleted some code here.

För att se en lista på uppgifterna så väljer du View->Task List i Visual Studio och ser till att Comments är valt i dropdownrutan:

Task List i Visual Studio

Du kan ändra på inställningar för Task List under Tools->Options->Environment->Task List. Exempelvis kan du ändra namn på kommentartyperna och inbördes prioritering.

Vad gäller kommentarerna HACK och UNDONE ställer jag mig mer tvivelaktig till dem. Fulhack bör inte finnas från början och versionshantering av projekt gör att UNDONE är onödig.

Observera att Visual Studio-versioner tidigare än Visual Studio 2008 kan ha problem med dessa kommenterar. Då kan du testa att skriva exempelvis //TODO i stället, utan mellanslag i början.

Icke desto mindre är Task List ett hjälpmedel jag rekommenderar dig att börja använda redan nu!

24 Hour Business Camp går av stapeln

24 Hour Business Camp är ett event som går av stapeln i dagarna. Eventet går ut på att 90 entreprenörer ska starta 52 tjänster 24 timmar.

Detta är mycket intressant med tanke på dagens marknadsläge. 24 Hour Business Camp är ute för att inspirera och visa att det är möjligt att förverkliga sina idéer, trots en svag konjuktur.

Ikväll åker deltagarna ut och imorrn torsdag sätter de igång med arbetet att plocka fram sina tjänster. Det ska bli riktigt kul att följa eventet och se vad entreprenörerna har för idéer.

Vi som inte är med får nöja oss med att följa eventet via livebloggen.

Ett speciellt lycka till går till min kollega Jesper från Online PR och till Mattias Järnhäll som jag känt länge. Mattias Järnhäll är för övrigt en av inspiratörerna till eventet som Ted Valentin drog igång.

Hur företag bör hantera förfallna supportärenden

Jag fick precis ett mejl från Logitechs support. De talade om att de markerar mitt problem med ett högtalarpaket som löst, för att jag inte hört av mig till dem på en vecka.

Det tycker jag är fel sätt att hantera förfallna supportärenden på. Problemet behöver såklart inte vara löst bara för att jag inte hört av mig på en vecka.

Så här bör förfallna supportärenden hanteras

Logitech och andra företag bör göra så här när ett supportärende har förfallit:

 1. Kontakta kunden per telefon/e-post efter en vecka och fråga om problemet har löst sig.
 2. Om problemet har löst sig så är det betydelsefullt att få veta vad som löste problemet, så att företaget kan hjälpa andra kunder med samma problem.

Jag kan i det här fallet ta kontakt med Logitech och tala om vad som var lösningen, men jag tycker att det är upp till företag själva att ta kontakt med sina kunder, för att få reda på hur en produkt uppfattas - och i det här fallet få reda på om supportärendet har fått en lösning.

Nu kommer Logitech i stället, på grund av min tidsbrist, inte att få reda på lösningen på problemet. Hade jag jobbat på Logitech hade jag verkligen velat veta varför kunden inte återkopplade i ett supportärende.

Det är företagens skyldighet att ge konsumenter tillräckligt god service

Enligt min uppfattning ska företag ge konsumenter tillräckligt med service och ta initativ till kontakt om det behövs, så att konsumenten inte behöver lägga ner tid och pengar på det själv. Som konsument har man inte alltid ork och tid att själv ta initiativ för att lösa ett problem som inte borde ha funnits från början. Företag ska göra det enkelt att vara konsument, helt enkelt.

Skicka ut enkät!

En bra grej Logitech gjorde var dock att skicka ut en enkät där jag kunde bedöma hur kontakten med deras support hade varit. Det är ett steg i rätt riktning.

Mer sådan återkoppling behövs dock från företag, så att de kan erbjuda ännu bättre support.

Varför jag använder engelska som standardspråk och inte svenska

Sedan lång tid tillbaka har jag engelska som standardspråk så ofta jag kan. Det innebär bland annat att jag kör Windows, alla program, tv:n, mobilen med flera prylar på engelska. Även om jag kan använda svenska så gör jag inte det. Varför?

Det finns flera anledningar till varför jag kör allt på engelska och inte på svenska:

 • Stöter jag på ett felmeddelande är sannolikheten mycket större att jag hittar en lösning på problemet om jag söker på engelska i stället för på svenska. Det är logiskt - det är betydligt fler i världen som använder engelska än svenska.
  Som utvecklare underlättar det avsevärt att få t.ex. ASP.NET-felmeddelanden på engelska i stället för på svenska. Detsamma gäller felmeddelanden i program som man använder.
 • Jag får uppdateringar till operativsystem och program tidigare. Program släpps oftast tidigare till ett språk innan det kommer språkpaket.
 • Jag slipper dåliga och förvirrande översättningar. Vad skiljer till exempel Vila från Viloläge i svenska Windows Vista (syns när man ska stänga av datorn)?

Att använda engelska som standardspråk kräver säkerligen lite mer av användaren till en början, men har man väl börjat så går man inte tillbaka. Allt blir helt enkelt så mycket lättare och i slutändan sparar man tid.

 

Använd mörkt Visual Studio-tema för behagligare utveckling

Vi utvecklare sitter ibland långa stunder framför datorn och programmerar i Visual Studio. Standardtemat i Visual Studio är helt okej, men kan definitivt göras bättre.

Det är vetenskapligt bevisat att det är mer skonsamt för ögat att läsa ljus text på mörk bakgrund än tvärtom.

Därför är det då bättre att använda ett mörkt Visual Studio-tema med bra kontrast. Min vän och kollega Palle introducerade för ungefär ett år sedan temat MidtonesVariant för mig:

Mörkt tema för Visual Studio

Jag har sedan dess kört MidtonesVariant på jobbet och hemma, temat fungerar klockrent och är hur skönt som helst att köra. Vill man så kan man även förändra inställningar för temat i Visual Studio, under Tools->Options->Fonts and Colors.

Ladda ner och installera temat

Ladda ner temat och teckensnittpaketet (zip 4,3 MB)

Så här gör du för att börja använda Visual Studio-temat:

 1. I Visual Studio, välj Tools->Import and Export Settings
 2. Välj Import selected environment settings och Next
 3. Välj Yes, save my current settings och Next
 4. Välj MidtonesVariant.vssettings under My Settings och Next
 5. Tryck på Finish

Fler teman

Jag har stött på ett antal olika mörka teman till Visual Studio. Om du inte gillar MidtonesVariant så hittar du fler teman här:

Bloggy eller Twitter? Bloggy!

Mikrobloggverktyg har växt explosionsartat under 2008, framför allt Twitter.

En av de mest intressanta sakerna med Twitter är att tjänsten allt mer och mer har blivit en nyhetskälla. Den första nyhetskällan. Jag tror att genombrottet kom i och med Mumbai-attackerna och förra veckan var det flygplanskraschen i Hudson River i New York som stod i fokus. I båda fallen var Twitter-användare först ut att rapportera om händelserna.

Svensk media har i början på året rapporterat om en Twitter-våg i Sverige, där framför allt företag och politiska partier i större utsträckning har börjat använda Twitter.

Min första tweet går tillbaka till oktober 2007 och jag använde Twitter en hel del under 2008, men nu har jag bestämt mig för att använda bloggy i stället. Varför? För att jag huvudsakligen vill kommunicera på svenska.

Twitter är som gjort för att kommunicera på engelska. Detta försökte några svenska Twitter-användare råda bot på genom att skapa Svenskar på Twitter, till viss framgång. På kanelen #svpt på Twitter kan man nu följa uppdateringar av alla som skriver in #svpt i sin Twitter-post. Bra, men jag föredrar Bloggy faktiskt.

Så, liksom Simon Sundén, kommer jag från och med nu primärt att mikroblogga på Bloggy och korsposta till mitt Twitter-konto.

Mitt bloggy-konto: dileno.bloggy.se

PS. Kolla in twitter.se. DS.

Hur du löser felmeddelandet "The path is already mapped in workspace"

Använder man Visual Studio tillsammans med Team Foundation Server så kan man stöta på följande felmeddelande när man ska mappa upp ett projekt lokalt:

The path X is already mapped in workspace X

Problemet beror helt enkelt på att man försöker mappa upp ett projekt till en mapp på datorn och denna mapp är redan uppmappad till ett annat befintligt projekt.

Det fungerar inte att enbart radera det aktuella workspacet - man måste även radera cachen för versionshanteringen.

För att radera cachen så raderar du innehållet i mappen C:\Documents and Settings\[User]\Local Settings\Application Data\Microsoft\Team Foundation\1.0.

Ett program jag stötte på när jag skulle lösa ovanstående problem var Team Foundation Sidekicks, som kan användas för att smidigare hantera workspaces i Visual Studio.

Snabba upp Visual Studio med några enkla steg

Här är några enkla steg för att få ett snabbare Visual Studio (framför allt 2005 och 2008):

 • Stäng av AutoRecover
  Under Tools->Options->Environment->AutoRecover, bocka ur Save AutoRecover information every.
  Detta stänger av AutoRecover-läget i Visual Studio, som gör att du smidigt kan få tillbaka kraschade Visual Studio-instanser.
 • Stäng av animationer
  Under Tools->Options->Environment, bocka ur Animate environment tools.
 • Stäng av funktionen som visar var du ändrat i din kod
  Under Tools->Options->Text Editor, bocka ur Track changes.
 • Stäng av startsidan som visas när du startar Visual Studio
  Under Tools->Options->Environment->Startup, välj alternativet Show empty environment under At startup.
 • Installera senaste Service Pack:et
  Som alltid är det en god idé att ha senaste Service Packet installerat. Ladda ner Service Pack 1 till Visual Studio 2008.

Sedan tidigare har jag även skrivit om hur du stänger av validering i Visual Studio.

Använd DefaultButton för att lösa problemet med submit-knappen i .NET

Om du använder dig av flera formulär på en ASP.NET-sida så har du troligtvis stött på problemet med att submit-knappen för ett formulär alltid triggar submit-knappen för standardformuläret på sidan. Det vill säga, fel formulär skickas när du klickar på en submit-knapp.

Det finns en lösning för detta: att använda DefaultButton tillsammans med en Panel som formuläret ligger i. Så här:

<asp:Panel ID="pnlLogin" DefaultButton="btnLogin" runat="server">
<fieldset>
<asp:TextBox ID="tbUsername" runat="server" />
<asp:TextBox ID="tbPassword" TextMode="Password" runat="server" />
<asp:Button ID="btnLogin" OnClick="btnLogin_Click" Text="Logga in" runat="server" />
</fieldset>
</asp:Panel>

Det du gör är alltså att sätta DefaultButton till namnet på submit-knappen i formuläret som ska skickas. I ovanstående fall blir DefaultButton btnLogin.

DefaultButton kan specifieras på form och Panel i .NET.

Fotnot: En Panel-kontroll i .NET renderar en extra <div> i HTML-källkoden. Det är inte snyggt, men hellre det än att ha ett formulär som inte fungerar som det ska.

 

Mina mål för bloggen 2009

Seth Godin skrev en bloggpost nyligen om att man ska ha mål. Citat:

The people who get things done, who lead, who grow and who make an impact... those people have goals.

Jag håller med Seth. Sätter man mål som man vill nå upp till så går man troligtvis en väg som ger många erfarenheter och bra ting. Därför sätter jag nu upp mål för min blogg under 2009 (i ingen speciell ordning):

Jag ska

 • skriva 2-5 blogginlägg i veckan
 • vidareutveckla bloggen med nya smidiga funktioner
 • visa hur jag har byggt bloggmotorn och konfigurerat bloggen

Innan sommaren (senast sista juni) ska jag dessutom ha nått minst 150 prenumerationer enligt Feedburner (just nu har jag 19).

Denna blogg är väldigt nystartad och jag är som alltid nyfiken på vad du som besökare och läsare tycker och vill se mer av. Skriv gärna en kommentar om vad du vill läsa mer om, vad som kan förbättras och vilka idéer du vill att jag förverkligar, så ska jag göra mitt bästa för att skapa en bättre blogg!

Uppdatering. En annan som skrivit om sina mål för 2009 är Mattias Järnhäll, duktig och driven företagare.

Så lägger du till ditt företag i Google Maps

Att använda Google Maps för kartor blir mer och mer populärt och är ett mycket effektivt sätt att visa var en plats finns - och för företag även visa kontaktuppgifter. Om du har ett företag och vill att företaget ska vara synligt i sökningar i Google Maps så kan du vänta på att Google hittar dig - eller så lägger du till ditt företag själv.

För att kunna lägga till ditt företags kontaktinformation i Google Maps behöver du först och främst skapa ett Google-konto. Med fördel döper du kontot till något som är associerat med ditt företag, exempelvis företagsnamnet.

Lägg till ditt företag i Local Business Center

När du väl har ett konto loggar du in på Google Maps Local Business Center.

I Local Business Center kan du välja två sätt att lägga upp din företagsinformation på:

 • Lägg till ett nytt företag (Se bild »)
 • Lägg upp en datafil

Under Lägg till ett nytt företag så fyller du i ett formulär med information, medan datafilen ska vara ett Excel-ark. Det finns tydliga instruktioner för hur du går tillväga.

Sök på Google Maps

Dina potentiella kontakter kan också söka på ditt företag på Google Maps, exempelvis genom följande sökning:

företagets namn loc: stockholm

Slutresultat

Så här kan resultatet se ut (obs att nedanstående är ett högst fiktivt företag):

Exempel på hur ett företag kan se ut i Google Maps

Intressant diskussion om Hewal och hur företagare inte ska agera

Det pågår en intressant diskussion på nätet om företaget Hewal Företagsrådgivarna och deras metoder gentemot kunder.

Joacim Ståhl som driver bloggen The Advertiser blev uppringd av Hewal som ville sälja några tjänster till honom till ett prova på-pris under tre månader. Sedan ville de ha betalt för tolv månader. När Joacim skrev om detta i sin blogg svarade Hewal själva på blogginlägget - men i egenskap av privatpersoner som låtsats anlita Hewal och varit jättenöjda.

Detta är ett klockrent exempel på hur man som företagare inte ska använda sociala medier. Det hade varit betydligt bättre för Hewal att i företagets namn svara på kritiken.

Läs mer om Hewal och hela diskussionen:

Så åtgärdar du felmeddelandet "The type exists in both" i ASP.NET

Det kan hända att du i din utveckling stöter på detta felmeddelande:

CS0433: The type "Namespace.Classname" exists in both "c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\Temporary ASP.NET Files\root\6efa403a\2cc0cf04\App_Code.jllmzhc2.dll"
and "c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\Temporary ASP.NET Files\root\6efa403a\2cc0cf04\assembly\dl3\4a879c72\ed0e1de2_dc6dc901\Namespace.DLL"

Om du får felmeddelandet CS0433: The type [] exists in both [] and [] så löser du problemet så här:

 • Flytta ut din klass från mappen App_Code i ditt projekt till någon annan mapp.
 • Alternativt, kör kommandot Build->Clean Solution i Visual Studio.

Problemet beror på att om du har en klass i App_Code-mappen så kommer den klassen att kompileras två gånger - först i codebehind och sedan i runtime.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics