Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

Bli mer produktiv och effektiv genom att inte snåla in på kontorsutrustning

Om och om igen stöter jag på sammanhang där det snålas in på kontorsutrustning för att spara pengar. Inget kan dock vara mer fel. När det handlar om en arbetsplats så är det mycket viktigt att välja rätt och bra utrustning så att fokus kan läggas på att utföra jobbet, utan irritationsmoment.

När det handlar om kontorsutrustning är det väldigt lätt att köpa det billigaste som finns att få tag på. Typisk utrustning företag försöker spara pengar på: kontorsstol, skrivbord, dator, mus, tangentbord och datorskärm.

Kontorsstol och skrivbord

HermanMiller Aeron-stolenEn kontorsanställd sitter sannolikt minst sex timmar vid sitt skrivbord varje dag - under vissa omständigheter betydligt längre tid. Då är det av stor betydelse att det är bra kvalité på kontorsstolen och skrivbordet.

Framför allt kontorsstolen spelar stor roll; en dålig kontorsstol är obekväm, hård att sitta på och kan skapa ryggproblem. En bra kontorsstol är ergonomisk med flera möjligheter till anpassning. Om du letar efter en bra kontorsstol så ska du se till att stolen åtminstone uppfyller dessa kriterier:

  • justerbar i höjdled
  • justerbar rygg
  • har armstöd

Vad gäller skrivbordet så är det viktigt att inte snåla på skrivbordsyta. Höj- och sänkbara skrivbord måste inte kosta en förmögenhet idag. Ett justerbart skrivbord underlättar dessutom avsevärt, speciellt vid långa arbetspass.

Stolen till höger är en HermanMiller Aeron-stol. Dessa stolar var mycket populära under IT-boomen och används idag av företag som Adobe och Microsoft.

Dator

En långsam dator är en produktivitetsdödare och inte direkt en moralhöjare. En anställd förväntar sig att kunna utföra sitt arbete i en viss takt och om datorn är för långsam är det givet att tid går till spillo.

En dator kan lätt snabbas upp genom att uppgradera med mer minne. Minne är dessutom väldigt billigt i förhållande till vad det ger tillbaka.

Mus och tangentbord

Microsoft Wireless Laser Desktop 7000Det som är absolut mest vanligt att spara in pengar på är nästan det viktigaste - mus och tangentbord. Många använder standardutrustningen som följer med datorn. Ett standardtangentbord och en standardmus är okej, men håller inte i längden. Dagens möss och tangentbord har en rad användbara multimediafunktioner som standardutrustning inte har. Det är ett måste idag att ha en optisk mus, eller en lasermus.

Att ha samma utrustning hemma som på jobbet underlättar och ska inte underskattas!

Exempel på bra paket:

Jag själv använder Logitechs tangentbord diNovo Edge tillsammans med en tidig version av musen MX518. Det är dyr utrustning, men den är värd sitt pris flera gånger om!

Skärm

En bra tft-skärm är skonsam mot ögonen. Dagens tft-skärmar har bra responstid, god kontrast och är dessutom prisvärda. En widescreen tft-skärm på 22 tum kostar inte mer än 2000 kr idag och är en mer än utmärkt standardskärm för de flesta arbetsplatser. En widescreenskärm ger större arbetsyta än en normal skärm och studier har visat att ju större arbetsyta, desto effektivare arbete.

En skärm ska kunna justeras, antingen i höjdled eller genom att vicka på den. Helst på båda sätten. Om en skärm inte kan justeras på något av dessa sätt så är den skärmen inte värd att köpa!

Två skärmar ökar effektiviteten ännu mer!

För ett antal år sedan utförde Microsoft studier som visade att om man började använda två (eller fler) skärmar till samma dator så ökade produktiviteten med 9-50 %. Det finns fler källor som bekräftat liknande siffror.

Ponera att en extra skärm sparar 30 minuter om dagen; det skulle ge 100 timmar per år. Om snittpriset per arbetad timme är 500 kr så får man igen 50000 kr på den extra skärmen - vilket skulle ge ca 25 x investeringen tillbaka på ett år, förutsatt att skärmen kostar 2000 kr. Siffror som skulle få vem som helst att förstå att en extra skärm är en investering väl värd kostnaden!

Slutligen

Att lägga ner bara aningen mer pengar på kontorsutrustning kommer att ge en effekt som absolut ökar komforten och produktiviteten. Sitter man mycket vid en dator är ergonomin A och O. Många små förbättringar tillsammans gör att helheten kommer att ge en bra upplevelse på jobbet och du kommer att inse att slutresultatet är väl värd investeringen.

Kommentarer

Håller med fullständigt!

Det roligaste är att se hur mycket datorutrustningen kostar per timme och jämföra hur mycket du själv kostar. Då ser man att det inte kostar såpass mycket att kosta på sig roliga/produktiva saker.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics