Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

5 tips för hur du blir bättre på det du gör

Att bli bättre på det du gör är ingen självklarhet. Oftast så måste du själv ta tag i hur du gör saker, för att kunna förbättra dig själv och dina kunskaper. Jag delar med mig av 5 tips för att du ska kunna bli bättre på det du gör.

Bli bättre på det du görJobba med folk som är bättre än du själv

Det finns alltid rum för förbättring. Om du redan är bäst på det du gör så är det bra - men du kommer troligtvis inte att bli bättre i samma takt som om du skulle jobba med någon som är bättre än du själv.

Att jobba med folk som är bättre än du själv har flera fördelar - ni kan bolla idéer, du lär dig mer och blir varje dag lite bättre än tidigare. Efter en viss tid kommer du själv märka att du blivit bättre.

Jobba med det du tycker är intressant

Fakta: du jobbar som bäst när du tycker att det du jobbar med är intressant.

Ju fler saker du är intresserad av som har att göra med ditt jobb, desto bättre kommer ditt arbete att bli.

Det är alldeles för få förunnat att jobba med något som man har en passion, ett brinnande intresse för. Att jobba med ett av sina intressen är ett privilegium och ska tas till vara.

Tänk på att det aldrig är för sent att tänka om, och att prova på många arbeten är bra när man har chansen - så att du senare har en förståelse för vad du själv tycker om att jobba med eller inte.

Sätt upp mål för dig själv

Utan mål är det lite svårare att utvecklas. Sätt upp specifika mål för dig själv och när de senast ska vara uppfyllda. Målen ska vara konkreta och bör såklart vara något du har nytta av - så att du är motiverad att jobba för att uppnå målen. När du klarat av dina mål - sätt nya, svårare mål.

Läs och gör

Läs om det du vill bli bättre på. Böcker, tidningar och framför allt på Internet. Prenumerera på intressanta bloggars RSS-flöden, häng med i diskussionerna på nätet och delta själv. När du läst, gör det du har läst om. Det är bra att läsa teori, men man behöver även praktisera.

Inse dina begränsningar

Inse dina begränsningar och förstå vad du kan göra åt dem. Om du vet vad du är dålig på är det lätt att börja förbättra det du är dålig på. Om du är expert inom ett visst område - välj att arbeta med ett annat område du inte är lika bra på. Initialt sett kommer det att ta mer tid - eftersom du lär dig - men så småningom kommer du att bli expert på det "nya" området också. Övning ger färdighet, som det heter.

En god idé är att fråga dina närmsta vilka dina svagheter är. Såväl kompisar som kollegor och släktingar. Allt eftersom kommer du att börja inse vad du är lite sämre på än vad du borde - och börja jobba på att förbättra detta.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics