Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

Vad en webbredaktör bör kunna

Igår fokuserade jag på design och utveckling av webbplatser när jag skrev om vikten av att använda rätt kompetens till rätt uppgifter för att få bättre produktivitet och högre kvalité i webbprojekt. Idag tänkte jag lyfta fram den kompetens en webbredaktör bör ha för att göra mer än att bara publicera innehåll.

Jag har sett ett antal annonser där tyngdpunkten på en webbredaktörs jobb ligger på publicering av innehåll. Publicering i all ära, men en bra webbredaktör ska kunna så mycket mer. En riktigt bra webbredaktör vet hur man skriver texter för webben, hur man positionerar sig bättre i sökmotorer och hur man sprider sitt innehåll (för externa webbplatser, det finns intranät också).

Webbcopy - att skriva för webben

Webbcopy är att skriva för webben. Internet är inte som traditionell media. Vi läser och agerar på ett helt annat sätt på Internet än vad vi gör framför en tidning eller tv. Då gäller det att kunna anpassa sig efter målgruppen.

En webbredaktör bör vara duktig på webbcopy och att uttrycka sig kort, tydligt och exakt, gärna genom exempelvis punktlistor som underlättar när innehåll ska konsumeras på webben.

Sökmotoroptimering

Det skrivna ordet är otroligt viktigt för en god positionering i sökmotorer. En rätt skriven text med fetmarkerade nyckelord, god länkning till liknande resurser och bra struktur innebär ofta en högre positionering i sökmotorer.

Idag blir det mer och mer vanligt med sökmotorvänliga länkar, det vill säga länkar där man faktiskt förstår vad för innehåll som ligger bakom länken. Ett bra CMS hanterar sökmotorvänliga länkar och en bra webbredaktör vet vad denne ska ange för huvudrubrik på publikationer för att länken ska bli så bra som möjligt - och underlätta för sökmotorer.

Spridning av innehåll

Publicerar man på webben vill man att innehållet ska spridas och läsas. Det enklaste tipset är att erbjuda innehållet som RSS-flöden så att webbplatsens besökare kan prenumerera på webbplatsens innehåll - och återkomma när något nytt har skrivits.

Vidare kan man använda sig av externa tjänster såsom Twitter (och bloggy), Youtube, Slideshare med flera, för att i stort driva trafik till sin webbplats. Detta innebär att man bör posta filmklipp på Youtube, dela med sig av presentationer på Slideshare och skriva om sitt vardagliga jobb på Twitter och bloggy. Det handlar om att synas i de så kallade sociala medierna.

En kravprofil

En kravprofil för en webbredaktör skulle kunna se ut så här:

  • Mycket god erfarenhet av CMS och publicering av innehåll
  • Mycket god erfarenhet av webbcopy
  • God kommunikativ förmåga i såväl tal som text
  • Förståelse för webben, sociala medier och att bidra till att bygga ett varumärke
  • Kunskaper i sökmotoroptimering
  • Kunskaper i bildredigering med t.ex. Photoshop
  • Grundläggande kunskap i HTML och semantik på webben

Givetvis är ovanstående en grundläggande kravprofil som kan utökas och göras mer detaljerad. Huvudregeln bör dock vara att en webbredaktör kan webbcopy, har en god förståelse för hur webben fungerar och vet hur man sprider information.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics