Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

EPiServer, IIS 7 och ClassFactory not initialized

Om du får felmeddelandet ClassFactory not initalized när du försöker köra en EPiServer-webbplats så beror det troligtvis på att du har fel Web.Config-inställningar för din webbplats.

Det kompletta felmeddelandet lyder:

EPiServer.BaseLibrary.ClassFactoryException: ClassFactory not initialized

Det som oftast har hänt är att webbplatsen körs med fel Web.Config-inställningar för den webbserver webbplatsen ligger på. Det är troligt att en webbplats som tidigare körts på IIS 6 genererar ovanstående felmeddelande i IIS 7.

Det finns flera sätt att lösa detta på:

  • Genom att uppdatera Web.Config med rätt inställningar för IIS 7.
  • Genom att köra webbplatsen i en Application Pool med stöd för IIS 6.

Rekommendationen från EPiServer är att uppdatera Web.Config med inställningar för IIS 7. EPiServer har publicerat ett dokument gällande skillnader mellan IIS 6 och IIS 7, där du kan läsa närmre om de förändringar du behöver göra.

Ett annat sätt att lösa problemet på är att aktivera stöd för IIS 6-motorn i nya IIS 7. Det gör du så här:

  • Gå till Aktivera Windows-funktioner under Kontrollpanelen->Program och funktioner->Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner.
  • Expandera noden Internet Information Services->Web Management Tools och kryssa i IIS 6 Management Compatibility. Tryck OK.
  • I IIS 7, högerklicka på din webbplats, Välj Manage Web Site->Advanced Settings och välj Classic .NET AppPool under Application Pool. Klart!

Vilket sätt du föredrar beror på hur mycket av IIS 7:s funktionalitet du behöver, samt vilken webbserver webbplatsen ska ligga på när den lanseras.

Kommentarer

Tack Martin, du dyker upp oftare och oftare med bra tips. Keep up the good work. Det är så man blir inspirerad att blogga tips själv som jag faktiskt är för lat för att göra.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics