Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Prenumerera på RSS

Arkiv för maj 2009:

Typekit ute för att revolutionera typografi på webben?

Typekits loggaDet har länge varit ett problem att använda sig av vilket teckensnitt som helst på webben och samtidigt bibehålla användarupplevelsen på ett bra sätt.

Detta innebär att man har varit begränsad till ett antal webbsäkra teckensnitt, eller varit tvungen att använda sig av Flash-tekniker som sIFR för att presentera en typografi som är något utöver det vanliga.

Detta kan nu vara ett minne blott! Med Typekit ska man kunna nyttja vilket teckensnitt som helst på webben, genom att inkludera ett JavaScript och sedan peka ut sitt teckensnitt. Mycket intressant, helt enkelt.

Läs blogginlägget från gänget bakom Typekit: Introducing Typekit

Så installerar du en ny hårddisk i Windows

När du ska installera en ny hårddisk i Windows finns det ett mycket enkelt sätt att göra det på. Du kan nämligen ta god hjälp av Computer Management, där du har i princip allt du behöver för att hantera dina hårddiskar.

Computer Management hittar du genom att under i startmenyn högerklicka på Computer och välja Manage. I vänstra kolumnen får du sedan expandera Storage och gå in på Disk Management.

Disk Management

Under Disk Management lokaliserar du sedan din nya hårddisk (det står att den är Unallocated), högerklickar på den och väljer New Simple Volume.

Sedan är det bara att följa wizard:en och välja de inställningar som är rätt för dig. Hårddisken behövs också formateras innan den kan användas. Ju större hårddisk, desto längre tid att formattera.

Formattering av hårddisk i Disk Management

När formateringen är genomförd är hårddisken sedan klar för användning.

.NET Framework Cleanup Tool avinstallerar .NET-ramverk åt dig

När jag försökte installera .NET Framework 4 Beta 1 så fick jag ett felmeddelande som talade om för mig att jag inte kunda installera beta:n av nya ramverket - på grund av att jag hade .NET 1.0 installerat.

Jag tittade i Kontrollpanelen vilka program jag hade installerade och .NET Framework 1.0 syntes inte till över huvud taget. Efter några sökningar så hittade jag en bloggpost om .NET Framework Cleanup Tool. Med hjälp av detta lilla verktyg kunde jag avinstallera .NET Framework 1.0 och sedan påbörja installationen av nya Framework 4 Beta 1.

Du kan ladda ner .NET Framework Cleanup Tool på ovanstående länk. Du kan även ladda ner verktyget härifrån.

Hewal försöker ursäkta sig ett halvår senare

Det pågick en diskussion om Hewal företagsrådgivarna för snart ett halvår sedan. De agerade minst sagt märkligt när de fick kritik för att de helt enkelt lurade sina kunder och deras agerande skapade ett mardrömsscenario för företaget.

Hewal har nu tagit sig samman och skickat e-post till några av oss som bloggade om hela affären. De har försökt att förklara situationen, utan att lyckas. Peter Dahlgren har också fått mejlet och han har sammanfattat riktigt bra på Backend Media, och även publicerat Hewals mejl i sin helhet.

Gällande Hewal kan man inte annat än att konstatera att de fortfarande inte svarat på den kritik de framför allt fick, och att de är riktigt sent ute med att försöka ursäkta sig.

Rekommendationen sedan tidigare står kvar - anlita inte Hewal företagsrådgivarna!

Uppkopplad? Synd, Radiotjänst vill ha dina pengar!

Via Cybernormer läser jag en artikel om Radiotjänst och tv-sändning på nätet. Radiotjänst försöker få alla Internetuppkopplade datorer att räknas som tv-mottagare, för att kunna ta ut tv-licensavgift från än fler hushåll i Sverige.

Personligen tycker jag att Radiotjänst är en skam för Sverige. De tar betalt för något som man är påtvingad, om man har en tv-apparat hemma. Sedan spelar det ingen roll om man tittar på kanalerna som ingår i grundutbudet eller inte.

I grund och botten handlar debatten om att man enbart ska behöva betala för det som man använder. När ska Radiotjänst inse det?

Ge utmärkt support och lyckas!

Igår när jag läste Anders Aleborgs blogginlägg på Binero-bloggen om att släppa kunderna fria, kom jag att tänka på några av anledningarna till att Binero blivit så stora. En av anledningarna är tänket på firman, att det ska vara enkelt att vara kund. Men en av de absolut grundläggande hörnstenarna i verksamheten, ända sen uppstarten, har varit supporten.

Jag kommer ihåg när Anders startade webbhotellet som initialt sett bar hans namn och vilka fantastiska insatser som gjordes för att kunderna skulle vara nöjda. Denna servicekänsla som gänget bakom Binero hade och har, är en av de allra mest avgörande orsakerna till att webbhotellet gått så bra och är bäst i Sverige. Personligen har jag aldrig haft något problem med Binero och när jag har behövt få information om något så har jag fått den informationen snabbt.

Detta är även en anledning till att företag som Fog Creek Software och 37signals lyckats så väl - förutom att göra fantastiska produkter bryr de sig verkligen om sina kunder. Detta innebär att kunderna blir nöjda och i många fall sprider information om hur bra tjänster dessa företag gör. Joel Spolsky, en av grundarna till Fog Creek Software, sammanfattar i ett blogginlägg från 2007 hur viktigt det är med utomordentlig kundsupport. Speciellt punkt 3, att göra kunder till fans (något som bland andra Apple lyckats lysande med), är tänkvärd. Du inte bara har kunder som köper dina produkter - de lägger ner tid på att sprida information om dig och dina produkter och det är guld värt.

Så, för att sammanfatta: skapa ett behov av din produkt och ge förbluffande god support. Du kommer att få igen det många gånger om!

Lyckad EPiServer-träff i Stockholm!

EPiServers loggaJag var ikväll på en mycket lyckad första EPiServer-träff i Stockholm, anordnad av Fredrik Haglund och René Voigt. Träffen hölls i Cibers lokaler på Drottninggatan och över 40 personer dök upp.

Under kvällen hölls presentationer gällande riktlinjer i utveckling och hur man kan konfigurera EPiServer. Vi hade även gruppdiskussioner där vi gick in lite djupare på utvecklingsriktlinjer och presenterade det vi kommit fram till - mycket intressant.

Kvällen avslutades med mingel och allmänt nätverkande.

Jag måste säga att detta var en utmärkt initiativ och uppmanar alla som jobbar med EPiServer-utveckling i eller i närheten av Stockholm att gå med i nätverket för EPiServer-utvecklare i Stockholm.

3 CSS-egenskaper du har glömt

Det finns en otrolig mängd fina CSS-egenskaper att använda sig av. Här är 3 CSS-egenskaper du inte visste fanns - men som mycket väl kan hjälpa dig i din utveckling.

1. white-space

Med hjälp av white-space kan du tala om för webbläsaren hur tom yta (exempelvis mellanrum) ska renderas. Följande värden finns för white-space:

 • normal, där flera mellanslag visas som ett.
 • nowrap, för att inte radbryta text.
 • pre, för att förformatera text.

2. visibility

visibility-egenskapen kan förväxlas med display - båda kan nämligen användas för att visa eller dölja element. Skillnaden är att visibility: hidden döljer ett element, men ytan som innehåller elementet finns fortfarande kvar. display: none döljer elementet och ytan helt.

Värden för visibility:

 • visible, som visar ett element.
 • hidden, som döljer element men visar ytan de finns på.
 • collapse, som används för att plocka bort en rad eller kolumn i tabeller.

3. text-transform

Med hjälp av text-transform kan du rendera text i versaler (stora bokstäver), gemener (små bokstäver) eller helt enkelt göra första bokstaven i varje ord till versal.

Värden för text-transform:

 • uppercase, för versaler.
 • lowercase, för gemener.
 • capitalize, för att transformera första bokstaven i varje ord till versal.

Så får du igång din SQL Server 2008-instans

Om du har en SQL Server 2008-instans som inte fungerar så kan det bero på flera orsaker. Jag visar dig hur du får igång SQL Server 2008 om du får felmeddelandet Error Locating Server/Instance Specified:

Provider: SQL Network Interfaces, error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified

Detta bör du göra för att lösa problemet:

 • Se till att tjänsten SQL Server Browser inte är inaktiverad. Detta kontrollerar du under Kontrollpanelen->Administrativa Verktyg->Tjänster.
 • Se till att TCP/IP är aktiverat. Detta gör du i Sql Server Configuration Manager under SQL Server Network Configuration->Protocols for (SQLEXPRESS). Högerklicka på TCP/IP i listan för att aktivera.
 • Se till att Remote Connections (fjärranslutning) är tillåtet för din SQL Server-instans. Detta gör du i SQL Server Management Studio, via högerklick på instansen->Properties->Connections och genom att kryssa i Allow remote connections to this server.

Sist, men inte minst - säkerställ att din anslutning till SQL Server-databasen har rätt uppgifter (server, databas, användare, lösenord).

Dokumentera alltid i projekt - du vinner på det!

I många projekt sker internkommunikation på ett antal olika sätt - via mejl, projekthanteringssystem, möten, med mera. Det som är speciellt viktigt är att all information alltid är åtkomlig för alla i projektet. Detta betyder att dokumentation är jätteviktigt.

Det finns ett antal scenarion där missförstånd kan uppstå och ett av dem är där sådant som bör dokumenteras, tas muntligt i stället. Det kan handla om instruktioner för hur en funktion på en webbplats ska vara byggd, vad kunden vill förändra på webbplatsen, eller något helt annat som är av betydelse för projektet och dess medlemmar.

När instruktioner enbart tas muntligt ökar alltid risken för att fel och missförstånd ska uppstå. Dessutom påverkas effektiviteten i projektet, då det är större sannolikhet att samma instruktioner måste berättas på nytt, eller förtydligas.

Genom att i stället alltid dokumentera först, låta berörda parter ta till sig dokumentation och sedan, om behovet finns, förklara muntligt och räta ut frågetecken, vinner man tid som kan läggas på annat än internkommunikation. Detta bidrar till ett mer effektivt projekt och troligtvis en nöjdare kund.

Till sidhuvudet

Clicky Web Analytics